Kulttuuriharrastukset ovat usealle nuorelle arjen tuki ja turva. Niiden antimet elämään ovat kiistämättömän hyödyllisiä riippumatta siitä mitä alaa aikoo opiskella tai millaiset pyrkimykset on elämän tiellä. Käsityöt, maalaaminen, näytteleminen tai urheilu ovat loistavia tapoja saada ajatukset pois stressaavasta koulun arjesta tai hankalasta elämäntilanteesta.
Nuorten syrjäytyminen ja omat tai perheen taloudelliset vaikeudet, varsinkin tänä aikana jona useiden pienituloisten taloudellinen tila heikkenee entisestään suurten leikkausten seurauksena,ovat merkittäviä tekijöitä monen nuoren arjen ja jaksamisen osalta.
Myös heikko luottamus tulevaan, sekä käsittelemättömät tai sivuutetut tunteet, joista puhuminen on hankalaa sosiaalisten paineiden ja muottien ahtauden johdosta, painavat nuorten harteilla.
Mediassa puhutaan paljon nuorten pahoinvoinnista ja, erityisesti nuorten miesten, tunnetaitojen puutteesta, sekä näiden yhteiskunnallisten epäkohtien aiheuttamista ilmiöistä, kuten nuorten jengiytymisestä, nuorisoväkivallasta sekä yleisen keskustelu- ja asenneilmapiirin heikkenemisestä. Hylätyksi tulemisen pelko kalvaa mieltä, kun pelkää erottumalla jäävänsä yksin, kavereiden hyväksyntä taas tuo turvaa. Siksi olisikin hyvä että kaikilla olisi mahdollisuus tutustua erilaisiin piireihin ja ihmisiin sekä itseensä kulttuuritoiminnan kautta.
Kulttuuripalvelut sekä harrastukset auttavat niin käsittelemään tunteita taiteen kautta kuin löytämään ihmisiä ja yhteisöjä, jotka ovat kenties kiinnostuneet samankaltaisista asioista, kuin itse on ja antaa lukemattoman määrän mahdollisuuksia toteuttaa sekä ilmaista omia kokemuksia, ajatuksia ja mielipiteitä. Tämän kaiken lisäksi näiden kautta oppii tekemään ja hyväksymään omia virheitään. Siksi liikunta sekä kulttuuripalveluiden ja harrastusten tukeminen ja mahdollistaminen jokaiselle nuorelle on tärkeää.
Itse olen harrastanut teatteria koko pienen ikäni, ja olen saanut harrastuksesta runsaasti niin erehtymisen kuin onnistumisen kokemuksia sekä löytänyt sen kautta itsestäni uusia puolia jatkuvasti. Itsensä tai yhteisönsä saattaa löytää myös esimerkiksi urheilun kautta. Omien rajojen koettelu sekä tiimin yhteinen suoritus tuottaa yhtä lailla iloja ja pettymyksiä, jotka jaetaan yhteisesti koko tiimin kesken kaikki tukien toinen toistaan. Vaikka yhdessä tekeminen ja harrastaminen onkin vapauttavaa, kulttuurikasvatuksen vaikutukset ulottuvat yksilön sekä ryhmän ulkopuolelle.
Taide ja urheilu herättää kaikissa ihmisissä jonkinlaisia tunteita tai ajatuksia riippumatta iästä, sukupuolesta tai muista taustoista. ne tuovat ihmisiä ajatusten äärelle mahdollisesti samalla tuoden uusia näkökulmia, viihdyttäen sekä luoden mietteitä ja ajatuksia esimerkiksi yhteiskunnasta, ihmisyydestä, itsestään ja maailmankuvastaan. Oli se sitten musiikkia, näyttämötaidetta, virkkaamista tai potkunyrkkeilyä, kulttuurilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys ja sillä on mahdollisuus näyttää asioista puolia jotka ovat mahdollisesti vaiettuja tai joita ei ole osannut aiemmin huomioida. Monella on kuitenkin suppea näkymä siitä, mitä kaikkea kulttuuri on.
Keskustelua on käyty muun muassa siitä, onko kulttuuri jonkinlainen etuoikeus. Yhteiskunnassa ja ympäristössä jossa pätee sananvapaus sekä vapaus ilmaista ja rakentaa omaa identiteettiä, on kaikilla oikeus kokea, tuottaa ja kuluttaa kulttuuria. Kaikilla pitäisi olla oikeus ilmaista itseään sekä käsitellä tunteitaan tavalla, joka tuntuu itselle palkitsevalta ja läheiseltä. Seinäjokinen, eteläpohjalainen tai suomalainen kulttuuri ei ole pelkästään rakennuksia, opuksia, perinteitä tai esineitä vaan ihmiset, jotka tuovat kulttuurin itsensä kautta toisten ihmisten luo esimerkiksi lauluin, näytelmin ja kaupunki ympäristöissä graffitein.
Taidetta ja taide kulttuuria voidaan kaupunkiympäristössä tuoda esiin useilla tavoilla. Esimerkiksi Seinäjoen keskustaa voisi tulevaisuudessa elävöittää erilaisin muraalein, maalauksin tai viheraluein. Näin se tuotaisiin lähelle ihmistä ja mahdollisesti eheä ulkonäkö voisi jopa houkutella keskustaan uutta toimintaa. On kuitenkin hienoa, miten kaupunki tukee lasten harrastuksia muun muassa Harrastuspassi-sovelluksella. Näin mahdollistetaan harrastaminen useille, joiden olosuhteet eivät sitä muuten sallisi
Veera Niemistö